Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Έρχεται το Black Friday στο KMax.gr

Black Friday, ο ξενόφερτος θεσμός που «αγκάλιασαν» οι Έλληνες καταναλωτές.

Για τους Αμερικανούς, η Παρασκευή που ακολουθεί τη γιορτή των Ευχαριστιών είναι  θεσμός από τη δεκαετία του ’60 και μάλιστα πολυ-αναμενόμενος γιατί είναι η μέρα που μπορούν να αγοράσουν σχεδόν τα πάντα σε απίστευτα χαμηλές τιμές.  Τα καταστήματα λιανεμπορίου με τις εξωφρενικές  εκπτώσεις του Black Friday επιτυγχάνουν τις περισσότερες πωλήσεις ακόμα κι από τη χριστουγεννιάτικη περίοδο.

Πριν το 2016 η μόνη επαφή που είχαμε στην Ελλάδα  με το Black Friday  ήταν  οι εικόνες από την τηλεόραση με χιλιάδες κόσμου να συνωστίζονται έξω από καταστήματα, για να προλάβουν.  Από το 2016 καθιερώθηκε και στην Ελλάδα με μεγάλη επιτυχία και πλέον έγινε θεσμός.

H … σκοτεινή ιστορία της Black Friday!

H πρώτη καταγεγραμμένη χρήση του όρου «Black Friday – Μαύρη Παρασκευή» δεν εφαρμόστηκε στις αγορές μετά την ημέρα των Ευχαριστιών. Έγινε για μια χρηματοπιστωτική κρίση: τη συντριβή της αμερικανικής αγοράς χρυσού στις 24 Σεπτεμβρίου 1869. Δύο φημισμένοι χρηματοδότες της Wall Street, οι Jay Gould και Jim Fisk, συνεργάστηκαν για να αγοράσουν όσο μπορούσαν από το χρυσό των Η.Π.Α., ελπίζοντας να οδηγήσουν την τιμή του ψηλά και να το πουλήσουν για εκπληκτικά κέρδη. Την Παρασκευή του Σεπτεμβρίου, η συνωμοσία τελικά ξεδιπλώθηκε, στέλνοντας τη χρηματιστηριακή αγορά σε ελεύθερη πτώση και χρεοκοπώντας όλους, από τους βαρόνους της Wall Street έως τους αγρότες.

Η συνηθέστερη  όμως ιστορία πίσω από την παράδοση της Μαύρης Black Friday, συνδέεται με το λιανεμπόριο

Στις αρχές της δεκαετίας του ’60  στην Αμερική τα λογιστικά φύλλα και οι αποδείξεις ήταν χειρόγραφα και τα καταστήματα είχαν δύο χρώματα μελανιού για να καταγράφουν  τα στοιχεία. Με κόκκινο γράφονταν οι ημέρες με αρνητικό ισολογισμό πωλήσεων- να το πούμε πιό απλά οι μέρες που οι επιχειρήσεις είχαν περισσότερα έξοδα και λιγότερα έσοδα- και με μαύρο οι ημέρες με θετικό απολογισμό. Καθιερώθηκε λοιπόν η τελευταία Παρασκευή του Νοέμβρη ως η πρώτη ημέρα των πωλήσεων της χριστουγεννιάτικης περιόδου, σημειώνοντας έτσι σημαντικά αυξημένους τζίρους. Εξ’ ου και η ονομασία Black Friday. Παράλληλα, ο όρος «Black Friday» χρησιμοποιήθηκε και από τροχονόμους στη Φιλαδέλφεια οι οποίοι παραπονούνταν για την συμφόρηση των δρόμων εκείνη την ημέρα τόσο από αυτοκινητιστές όσο κι από πεζούς.

Με την άνοδο του ηλεκτρονικού εμπορίου οι μονοήμερες εκπτώσεις της Black Friday έχουν μετατραπεί σε τετραήμερες με την καθιέρωση της Cyber Monday ως ημέρα μεγάλων εκπτώσεων στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Οι καταναλωτές έχουν περισσότερο χρόνο στη διάθεση τους να συγκρίνουν προσφορές. Έτσι μπορούν να βρουν όσες τους συμφέρουν  πραγματικά και όχι τις …μαϊμού εκπτώσεις που κάποιοι προτείνουν.

Πόσες από τις ευκαιρίες της Black Friday είναι πραγματικές προσφορές;

Είναι γεγονός ότι η Black Friday αποτελεί μια περίοδο προωθητικών ενεργειών και εκπτώσεων για πολλά καταστήματα και προσελκύει το έντονο ενδιαφέρον των καταναλωτών. Ωστόσο, προκειμένου να αξιολογήσουμε το πραγματικό όφελος για τους καταναλωτές από την εμπορική προώθηση της εβδομάδας της Black Friday, αξίζει να αναφερθούμε στη μελέτη της πλατφόρμας σύγκρισης τιμών skroutz.gr για τη Black Friday το 2019 που απαντά στα εξής ερωτήματα:

1) ποια προϊόντα αγοράστηκαν φθηνότερα,

 2) ποια ήταν ακριβότερα και

3) πόσα αγοράστηκαν σε παρόμοια τιμή (±10%) συγκριτικά με την αρχική τους τιμή σε σχέση με την προηγούμενη και την επόμενη περίοδο.

 Συνολικά από όλα τα προϊόντα που αγοράστηκαν μέσω του Skroutz κατά την εβδομάδα της Black Friday 2019, μόνο το 8,5% αγοράστηκε φθηνότερα και το 90,3% αγοράστηκε σε παρόμοια τιμή. Το υπόλοιπο 1,2% αγοράστηκαν ακριβότερα.

Πότε είναι η Black Friday στην Ελλάδα για το 2022;

Το 2022, οι προσφορές της Black Friday είναι στις 25 Νοεμβρίου. Πολλά βέβαια καταστήματα συνηθίζουν να ξεκινούν τις προσφορές αρκετές ημέρες νωρίτερα. Αν λάβουμε υπόψιν και τη Cyber Monday που ακολουθεί, μας περιμένει ένα 4ΗΜΕΡΟ εκπτώσεων και ασυναγώνιστων προσφορών.

Υπομονή, λίγες μέρες έμειναν ακόμα!

 

KMax Blog - Άρθρα & Tips για φυσικά πυκνά μαλλιά!

Μάθετε τα πάντα αναφορικά με τα προϊόντα KMax Milano και βρείτε tips και συμβουλές από τους επαγγελματίες