Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Τι αλλάζει στα μαλλιά καθώς μεγαλώνουμε

Ακριβώς όπως το δέρμα μας, τα μαλλιά μας αλλάζουν καθώς μεγαλώνουμε με πολλούς τρόπους.  Η αλήθεια είναι, ωστόσο, ότι οι αλλαγές αυτές δεν ξεκινούν στα 30 ή τα 50 αλλά ξεκινούν «αρκετά διακριτικά» περίπου στην ηλικία των 16 ετών. Τα τριχοθυλάκια, αλλάζουν σταδιακά σε διάμετρο κατά τη διάρκεια της ζωής μας, δημιουργώντας λεπτότερες τρίχες καθώς μεγαλώνουμε. Και δεδομένου ότι η διάμετρος των τριχοθυλακίων καθορίζει το «πάχος» των μαλλιών, γι’ αυτό οι τρίχες γίνονται πιο λεπτές με την πάροδο των ετών.

Όπως και με το δέρμα μας, δεν μπορούμε να αποτρέψουμε πλήρως τα μαλλιά μας από τη γήρανση. Υπάρχουν όμως τρόποι να επιβραδυνθεί η διαδικασία.

Πώς αλλάζουν τα μαλλιά μας με την ηλικία

Αλλαγές στα μαλλιά: η υφή

Καθώς μεγαλώνουμε, η δομή του δέρματος αλλάζει, μειώνεται η ελαστικότητα και το κολλαγόνο που υποστηρίζουν τη δομή του δέρματος. Εξαιτίας αυτού, χαλαρώνει και το δέρμα του τριχωτού της κεφαλής, προκαλώντας αλλαγή στο σχήμα του θύλακα της τρίχας και άρα και στην υφή των μαλλιών. Επίσης η χρόνια και υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο και οι μηχανικές βλάβες ως αποτέλεσμα του styling, είναι εξωτερικοί παράγοντες που μπορούν να επιταχύνουν τη γήρανση των μαλλιών. Αποτέλεσμα, τα μαλλιά να φαίνονται πιο ξηρά, πιο άγρια ή πιο φριζαρισμένα.

Αλλαγές στα μαλλιά : η φυσική υγρασία

Καθώς μεγαλώνουμε, το σώμα μας παράγει λιγότερα λιπίδια και λιγότερο σμήγμα. Αν και θεωρούμε το σμήγμα ενοχλητικό η αλήθεια είναι οτι βοηθά στην ενυδάτωση των μαλλιών. Καθώς περνούν τα χρόνια και η δυνατότητα παραγωγής σμήγματος μειώνεται, τα μαλλιά μας μπορεί να φαίνονται εύθραυστα και ξηρά. Ένας πολύ απλός τρόπος αντιμετώπισης αυτού του φαινομένου, είναι να αραιώσουμε τα λουσίματα.

Αλλαγές στο χρώμα των μαλλιών και εμφάνιση τριχόπτωσης

Οι φυσιολογικές ορμονικές διακυμάνσεις επηρεάζουν επίσης τα μαλλιά. Υπάρχει μια λεπτή ισορροπία οιστρογόνων, προγεστερόνης και τεστοστερόνης που επηρεάζει την υγεία του τριχωτού της κεφαλής και την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών. Ακόμη και η παραμικρή ανισορροπία αυτών των ορμονών μπορεί να επηρεάσει τον κύκλο ανάπτυξης της τρίχας, επιβραδύνοντας τον ή ακόμα και σταματώντας τον τελείως. Με όλες τις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά την εμμηνόπαυση, τα μαλλιά επηρεάζονται από αυτήν την κατά τ’ άλλα φυσιολογική πτώση των οιστρογόνων και της προγεστερόνης. Η τριχόπτωση που σχετίζεται με την ηλικία μπορεί να προκληθεί από ορμονικές ανισορροπίες, μείωση του κολλαγόνου και έλλειψη απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων. Κι επειδή καθώς μεγαλώνουμε, οποιεσδήποτε γενετικές προδιαθέσεις για απώλεια μαλλιών αρχίζουν να εμφανίζονται, η τριχόπτωση τελικά έχει να κάνει περισσότερο με τη γενετική προδιάθεση και λιγότερο με τον τρόπο ζωής.

Το γκριζάρισμα, από την άλλη πλευρά, προκαλείται από την επιβράδυνση της παραγωγής μελανίνης στο θύλακα της τρίχας. Αυτό είναι κάτι που οφείλεται επίσης σε ορμονικές αλλαγές. Τα μαλλιά γίνονται στην πραγματικότητα άχρωμα και όχι γκρι. Τα  γκρίζα μαλλιά είναι επίσης πιο ευαίσθητα σε εξωτερικούς παράγοντες και είναι γενικά πιο άγρια και λιγότερο διαχειρίσημα.

Πώς να αντιμετωπίσετε τις αλλαγές που συμβαίνουν στα μαλλιά με την πάροδο των ετών;

Ο ευκολότερος τρόπος για να διατηρήσετε υγιή μαλλιά καθώς μεγαλώνετε, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι να διατηρήσετε ένα υγιές τριχωτό της κεφαλής. Με την πάροδο των ετών -σε συνδυασμό με την αραίωση των λουσιμάτων- παρατηρείται ξηροδερμία στο τριχωτό της κεφαλής. Όμως το συχνό λούσιμο είναι απαραίτητο για ένα υγιές τριχωτό. Όσο πιο σταθερό διατηρείτε το μικροβίωμα του τριχωτού της κεφαλής σας και τον επιδερμικό φραγμό, τόσο προάγεται η υγεία του τριχωτού της κεφαλής και προλαμβάνετε την τριχόπτωση.

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι επίσης σημαντικές. Η μείωση του στρες και η διατήρηση ενός υγιεινού προγράμματος ύπνου αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο για υγιή μαλλιά. Καθώς μεγαλώνουμε, μειώνεται η ικανότητα του σώματός μας να απορροφά θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα, επομένως μια ισορροπημένης διατροφής γεμάτη πρωτεΐνες μπορεί πραγματικά να ωφελήσει τα μαλλιά μας.

Από την άλλη ένα σαμπουάν που δίνει όγκο στα μαλλιά είναι ιδανικό για την καθημερινή τους φροντίδα. Επίσης και η χρήση κάποιας τοπικής αγωγής κατά της τριχόπτωσης μπορεί να ενδυναμώσει τα υπάρχοντα μαλλιά σας. Αν πάλι, έχετε εμφανή αραίωση που σας ενοχλεί, οι ίνες πύκνωσης μαλλιών που καλύπτουν άμεσα τα αραιά και αδύναμα μαλλιά, θα ανανεώσουν άμεσα την εικόνα των μαλλιών σας.  Σε οποιαδήποτε περίπτωση, πάντως αυτό που σας συστήνουμε είναι να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό σε θέματα μαλλιών και τριχόπτωσης για να σας συστήσει τη βέλτιστη στρατηγική αντιμετώπιση των αλλαγών-προβλημάτων που εμφανίζονται με την ηλικία.

Toppik Blog

Για πολλούς, το KMax Milano είναι το πολυτιμότερο μυστικό τους

Το KMax Blog είναι ένα ασφαλές μέρος για ερωτήσεις σχετικά με το KMax Milano προϊόντα και tips ειδικών αλλά και συμβουλές από τους επαγγελματίες.