Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Stress και τριχόπτωση


Ο σύγχρονος πολιτισμός και ο τρόπος ζωής έχουν αλλάξει τα στρεσσογόνα ερεθίσματα που δέχεται ο άνθρωπος και πλέον σχεδόν ποτέ δε θα χρειαστεί να αποφύγουμε για παράδειγμα ένα άγριο θηρίο, ενώ σπάνια θα αναγκαστούμε να υπομείνουμε ασιτία ή άλλη κατάσταση που να απαιτεί εξοικονόμηση ενέργειας. Οι φυσιολογικές αντιδράσεις του ανθρώπινου οργανισμού στο stress, που ακολουθούνται από παθοφυσιολογικές αλλαγές, πυροδοτούνται πλέον από ελάσσονα και συχνά άστοχα ερεθίσματα και προκαλούν ή επιδεινώνουν πολλές νοσογόνες καταστάσεις, όπως φλεγμονές, αυτοάνοσα νοσήματα και αλλεργικές αντιδράσεις.

Σχετίζεται το stress με την  τριχόπτωση τελικά;

Το δέρμα, ως εξωτερική επιφάνεια του σώματος, είναι συνεχώς εκτεθειμένο σε περιβαλλοντικά ερεθίσματα (μηχανικά, χημικά, ακτινοβολία, μικρο-οργανισμοί, κ.α.) ενάντια στα οποία έχουν εξελικτικά αναπτυχθεί τοπικές απαντήσεις ενάντια στο stress που αυτά προκαλούν. Υπάρχει, όμως, η υποψία πως στρεσσογόνα ερεθίσματα που μπορεί να προέρχονται και από «εσωτερικές» πηγές, όπως συστεμικο, φυσικό ή ψυχολογικό stress μπορεί να επηρεάσουν το δέρμα μέσω γνωστών οξειδωτικών μηχανισμών και επίδρασης στο πυρηνικό υλικό των κυττάρων και κυρίως σε αυτό των ινοβλαστών.
Υπάρχουν 3 πιθανές συσχετίσεις μεταξύ του ψυχολογικού stress και της τριχόπτωσης στον άνθρωπο: 1. το ψυχο-συναισθηματικό stress, οξύ ή χρόνιο, μπορεί να αποτελεί αιτιολογικό παράγοντα τριχόπτωσης, 2. το stress μπορεί να αποτελεί δευτεροπαθή παράγοντα επιδείνωσης της τριχόπτωσης που προκαλείται από άλλη προϋπάρχουσα αιτία, όπως τριχόπτωση, ενδοκρινολογική διαταραχή, έκθεση σε τοξίνες, διατροφικές διαταραχές ή αυτοάνοσα νοσήματα, 3. το stress μπορεί να αποτελεί αποτέλεσμα του ψυχολογικού αντίκτυπου της τριχόπτωσης, που θα επιδεινώσει το πρόβλημα, σε μια μορφή «φαύλου κύκλου». Προκειμένου επιστημονικά να απαντηθεί κατά πόσο το ψυχοσυναισθηματικό stress μπορεί πράγματι να προκαλέσει αναστολή της ανάπτυξης των τριχοθυλακίων και τριχόπτωση ή να επιδεινώσει την προϋπάρχουσα τριχόπτωση, οι διαδικασίες θα πρέπει να μπορούν να αναγνωριστούν βάσει νευροβιολογικών, νευροενδοκρινολογικών και νευροανοσολογικών διεργασιών.

Σύνοψη

Το δέρμα αποτελεί όργανο-στόχο για συστεμικές και τοπικές αντιδράσεις στο stress και είναι γνωστό πως τριχόπτωση προκαλείται σε οξείες «τραυματικές» καταστάσεις, όπως χημειοθεραπεία, τραυματισμούς και βαριές νόσους. Ο συσχετισμός μεταξύ ηπιότερων στρεσσογόνων παραγόντων και αλλαγών στην τριχοφυΐα, όπως επιδείνωση της τριχόπτωση, εμφάνιση άσπρων τριχών κ.α. είναι ακόμα ατελής και τα πειραματικά ευρήματα δεν ξέρουμε αν ισχύουν και στον άνθρωπο. Όμως πειραματικές αποδείξεις υποδεικνύουν πως οι μηχανισμοί που συνδέουν το ψυχολογικό stress, την έκκριση νευροπεπτιδίων και τις δράσεις στο δέρμα και στα τριχοθυλάκια πιθανόν να εξηγούν πλήθος άλλων δερματικών νόσων που σχετίζονται με stress και κνησμό, όπως γυροειδή αλωπεκία, ατοπική δερματίτιδα, ψωρίαση, σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, χρόνια urticaria, prurigo nodularis, lichen planus. Τα στοιχεία τείνουν προς τον συσχετισμό επιδείνωσης της τριχόπτωση και ψυχολογικού stress, χωρίς όμως τεκμηριωμένες αποδείξεις. Μέχρι να δοθούν αυτές οι αποδείξεις, καλό είναι να μην αγχώνεται κανείς!


Toppik Blog

Για πολλούς, το KMax Milano είναι το πολυτιμότερο μυστικό τους

Το KMax Blog είναι ένα ασφαλές μέρος για ερωτήσεις σχετικά με το KMax Milano προϊόντα και tips ειδικών αλλά και συμβουλές από τους επαγγελματίες.