Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Ανδρογενετική Αλωπεκία και τριχόπτωση

Ανδρογενετική Αλωπεκία και πως σχετίζεται με την τριχόπτωση

Η Ανδρογενετική Αλωπεκία είναι η συνηθέστερη αιτία τριχόπτωσης και στα δύο φύλα. Στους άνδρες το 98% ανδρών με τριχόπτωση πάσχει από Ανδρογενετική Αλωπεκία. Μόλις το υπόλοιπο 2% των περιστατικών με τριχόπτωση οφείλεται σε άλλα αίτια. Άρα, αν νομίζετε πως χάνετε μαλλιά από άγχος, κακή διατροφή ή …το κράνος,  μάλον κάνετε λάθος!
Η Ανδρογενετική Αλωπεκία (ΑΑ) ορίζεται ως εξής:
«H σταδιακή σμίκρυνση των φυσιολογικών τελικών τριχοθυλακίων του τριχωτού, υπό την επίδραση των ανδρογόνων και η μετατροπή των τελικών τριχοθυλακίων σε χνοώδη τριχοθυλάκια, από τα οποία εκφύονται κοντές, λεπτές, άχρωμες χνοώδεις τρίχες (χνούδι).»
Το αποτέλεσμα είναι η μειωμένη κάλυψη.  Ακολουθεί σχεδόν συγκεκριμένη και προκαθορισμένη εμφάνιση και πάντοτε σε εξελισσόμενη πορεία με την πάροδο του χρόνου. Άρα, όσο περνάει ο καιρός ΔΕΝ θα σταματήσετε να χάνετε μαλλιά, αλλά θα συνεχίσετε!

Αιτιολογία
Tα ανδρογόνα δεν προκαλούν αλωπεκία χωρίς κληρονομική προδιάθεση αλλά ούτε η κληρονομική προδιάθεση δεν επαρκεί για να προκαλέσει αλωπεκία χωρίς την παρουσία ανδρογόνων. Άρα είναι απαραίτητα και τα 2 στοιχεία: Γονίδια & Ορμόνες.

Πορεία στο χρόνο

Η τριχόπτωση δε σταματά μετά από κάποια ηλικία. Όσα μαλλιά είναι να χάσετε, θα τα χάσετε. Εκτός αν κάνετε κάτι για αυτό! Η έναρξη της τριχόπτωσης ποικίλλει σε κάθε άτομο. Η τριχόπτωση δεν εμφανίζεται απότομα, μέσα σε μια …νύχτα! Άτομα που χάνουν τα μαλλιά τους εμφανίζουν περιόδους αργής ή ταχείας τριχόπτωσης, αλλά και περιόδους σταθερότητας. Οι παράγοντες που μεταβάλλουν το ρυθμό της τριχόπτωσης είναι άγνωστοι.

  • Το 25% των ανδρών θα έχει εμφανή αραίωση μέχρι τα 30 και το 50% μέχρι την ηλικία των 45-50 ετών. Η αραίωση θα συνεχίσει αργά και τις επόμενες 1-2 δεκαετίες και μετά φαίνεται να επιβραδύνεται μόνο καθώς ο άνδρας φτάνει στα 60-65 έτη. Άνδρες που αρχίζουν να αραιώνουν μετά τα 30 ή τα 40 τους, γενικώς δε χάνουν τα μαλλιά τους τόσο γρήγορα όσο άνδρες που εμφανίζουν αραίωση από τα 20 έτη.
  • Μόλις 7% των ανδρών με αραίωση αναπτύσσει την πλήρη μορφή της ΑΑ (Στάδιο VII), κατά την οποία απομένουν μόνο τα μαλλιά στην περιφέρεια του τριχωτού. Οι περισσότεροι άνδρες που θα εμφανίσουν εκτεταμένη Ανδρογενετική Αλωπεκία, θα έχουν εμφανίσει σχεδόν σίγουρα τα πρώτα σημάδια μέχρι την ηλικία των 20-25 ετών. Αυτοί οι άνδρες εμφανίζουν ως επί το πλείστον αυτό το μοτίβο πριν τα 30 έτη.

Μελετώντας την Τριχόπτωση

Η τριχόπτωση στους άνδρες ξεκινά όταν οι τρίχες λεπταίνουν με τη διαδικασία που ονομάζεται σμίκρυνση. Καθώς συνεχίζεται η πτώση των τριχών και μειώνεται η πυκνότητα των μαλλιών, οι άνδρες παρατηρούν την αραίωση.

Η τριχόπτωση έχει και γονιδιακή αιτιολογία. Έτσι, ένας άνδρας που προέρχεται από οικογένεια με μέλη με τριχόπτωση είναι πιο πιθανό να εμφανίσει τριχόπτωση. Ωστόσο, η γενετική μπορεί να επιφυλάσσει εκπλήξεις. Σε ορισμένες οικογένειες, η τριχόπτωση μπορεί να μην κληροδοτηθεί στους απογόνους. Σε άλλες τα γονίδια της αραίωσης μπορεί να παραμείνουν αδρανή για μία γενιά και να εμφανιστούν στην επόμενη. Πολύ συχνά, ένας νέος άνδρας εμφανίζει αραίωση ενώ δεν έχει συγγενείς με τριχόπτωση, αλλά μπορεί να ισχύει και το αντίθετο: άνδρας με πυκνά μαλλιά να διαθέτει πολλούς συγγενείς με τριχόπτωση.

Αρχικά σημάδια

Στους άνδρες η τριχόπτωση, ξεκινάει ως μια σχεδόν ομοιόμορφη, συμμετρική μέτωπο-κροταφική αραίωση. Συνοδεύεται από ελαφριά απώλεια των τριχών κατά μήκος της πρόσθιας γραμμής (hairline) που ακολουθείται από αραίωση στην κορυφή. H περιοχή αραίωσης στην κορυφή, διευρύνεται σταδιακά με το πέρασμα των χρόνων και ορισμένες φορές, ενώνεται με την πρόσθια. Τα γονίδια είναι αυτά που καθορίζουν το τελικό μοτίβο. Δεν χάνουν όλοι όσοι πάσχουν από τριχόπτωση όλα τους τα μαλλιά. Μόλις το 7-11% θα  χάσουν όλα τα μαλλιά και θα διατηρήσουν μόνο τα πλαϊνά και τα οπίσθια μαλλιά τους.

9 στις 10 φορές, οι άνδρες διαπιστώνουν ότι χάνουν μαλλιά όταν βλέπουν το μπάνιο ή το νεροχύτη τους να φράζει από τρίχες. Πολλοί αλλάζουν χτένισμα για να καλύψουν τα σημάδια της αραίωσης. Ορισμένοι εγκαταλείπουν τα ίσια χτενίσματα και υιοθετούν διαφορετικό στυλ μέχρις ότου και αυτό το τέχνασμα να μην είναι επαρκές για να καλύψει την αραίωση. Άλλοι άνδρες χτενίζουν τα μαλλιά τους προς το μέτωπο προκειμένου να μη φαίνεται η αραίωση της περιοχής του hairline.

Η ταξινόμηση της Ανδρογενετικής Αλωπεκίας.

Η ΑΑ ταξινομείται σύμφωνα με τη σταδιοποίηση Hamilton-Norwood. Η κλίμακα Hamilton-Norwood διαθέτει δύο συστήματα ταξινόμησης, ένα για το τυπικό μοτίβο αραίωσης και ένα για την αραίωση Τύπου Α.

Τυπικό μοτίβο αραίωσης

Η εικόνα παρουσιάζει την κλίμακα Hamilton-Norwood για το τυπικό μοτίβο αραίωσης, που κατατάσσεται σε 7 στάδια.
Ανδρογενετική αλωπεκία και στάδια αραίωσης
Η ΑΑ ξεκινά στο στάδιο ΙΙ της κλίμακας Norwood.
Με τη συνηθισμένη ταξινόμηση, η ΑΑ κατατάσσεται σε 7 στάδια. Οι άνδρες μπορεί να εμφανίζουν σταδιακή αραίωση περνώντας από ένα στάδιο στο επόμενο, ή να αναπτύξουν οποιαδήποτε από αυτά τα στάδια απευθείας καθώς οι τρίχες αδυνατίζουν.

  • Η πλειοψηφία των ανδρών ακολουθεί τυπικό πρότυπο. Σε αυτό η αραίωση ξεκινά από την πρόσθια γραμμή και εξελίσσεται σταδιακά σε δύο περιοχές καταλήγοντας στα Στάδιο IV ή και V.
  • Σε σπάνιες περιπτώσεις, ένας άνδρας μπορεί να εμφανίσει αραίωση στην κορυφή και λιγότερο πρόσθια καταλήγοντας στο Στάδιο ΙΙΙv.
  • Η πρόσθια και η κορυφαία αραίωση ενίοτε μεγεθύνονται και συνενώνονται ώστε μπορεί μια μεγάλη περιοχή να εμφανίσει συνολικά εκτενή ΑΑ, δηλαδή Στάδιο VI ή VII.

Αν και δεν υπάρχει στατιστική ομοφωνία για τη συχνότητα της ΑΑ, θεωρείται ότι προχωρημένη αραίωση (Στάδια V, VI και VII της κλίμακας Hamilton-Norwood) προκύπτει σε περίπου 30-35% των ανδρών με ΑΑ. Στο 95% των ανδρών, τα πρώτα 3 εκατοστά της πρόσθιας γραμμής χάνονται σε νεαρή ηλικία και τα μαλλιά περνούν κάπου ανάμεσα στο Στάδιο ΙΙ ή ΙΙΙ με το χαρακτηριστικό σχήμα V. Αυτή η αλλαγή από την κοίλη νεανική γραμμή hairline στην κυρτή ενήλικη γραμμή hairline είναι φυσιολογική και δε σηματοδοτεί απαραίτητα μελλοντική ΑΑ.

Toppik Blog

Για πολλούς, το KMax Milano είναι το πολυτιμότερο μυστικό τους

Το KMax Blog είναι ένα ασφαλές μέρος για ερωτήσεις σχετικά με το KMax Milano προϊόντα και tips ειδικών αλλά και συμβουλές από τους επαγγελματίες.