Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Γυναικεία Ανδρογενετική Αλωπεκία και τριχόπτωση

Σχέση ΓΑΑ και τριχόπτωσης

Η Γυναικεία Ανδρογενετική Αλωπεκία (ΓΑΑ) είναι το πιο συχνό αίτιο τριχόπτωσης και στις γυναίκες. Οι γυναίκες δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στην εικόνα των μαλλιών τους και παρατηρούν καθημερινά τις αλλαγές στα μαλλιά τους. Οι περισσότερες γυναίκες με αραίωση δε χάνουν τόσες πολλές τρίχες μονομιάς ώστε να δουν να φράζει ο νιπτήρας, οπότε τα προβλήματα με το styling μπορεί να είναι τα πρώτα σημάδια της Γυναικείας Τριχόπτωσης.
Το θετικό είναι ότι η αργή έναρξη της Γυναικείας Τριχόπτωσης επιτρέπει στις γυναίκες να μεταβάλλουν το χτένισμά τους κατάλληλα, μέχρις ενός σημείου φυσικά, προκειμένου να κρύψουν ή να καλύψουν την αραίωσή τους. Η φράντζα, η αλογοουρά ή ο κότσος μπορούν να κρύψουν την αραίωση, με τα extensions να αποτελούν μία ακόμη επιλογή που οι γυναίκες μπορούν να χρησιμοποιήσουν.

Ανεξάρτητα από το αν μπορούν να την αποκρύψουν, η τριχόπτωση είναι μια επίπονη ψυχολογική δοκιμασία για τις γυναίκες. Η αραίωση μπορεί να κάνει μια γυναίκα να νιώθει πιο μεγάλη και λιγότερο ελκυστική και οι ψυχολογικές επιπτώσεις για τις γυναίκες με Γυναικεία Τριχόπτωση είναι σημαντικά αρνητικές.

Εμφάνιση και εικόνα της Γυναικείας Τριχόπτωσης
Περίπου το 10% των γυναικών πριν την εμμηνόπαυση θα εμφανίσουν ΓΑΑ. Το τυπικό μοτίβο της Γυναικείας Τριχόπτωσης αφήνει άθικτη την πρόσθια γραμμή (hairline) και εμφανίζει αραίωση από εκεί και πίσω, κυρίως στην κορυφή του τριχωτού. Οι προ-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες μετά τα 30 ή τα 40 έτη συχνά εμφανίζουν αραίωση που είναι σοβαρότερη στο πρόσθιο τμήμα, περίπου 5 εκατοστά πίσω από το Hairline. Με τον καιρό, εξελίσσεται μέχρι την κορυφή, χωρίς να επηρεάζει συνήθως τα πλάγια και οπίσθιο τμήμα. Τα καλά νέα είναι ότι όταν αναγνωριστεί η αραίωση παραμένει συνήθως σταθερή με τον καιρό και δεν παρουσιάζει την προοδευτική φύση της ΑΑ, τουλάχιστον μέχρι την εμμηνόπαυση. Ορισμένες γυναίκες με Τριχόπτωση εμφανίζουν διάχυτη αραίωση σε όλο το τριχωτό που δεν περιορίζεται σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή. Αυτό είναι περισσότερο συνηθισμένο σε μετ-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες, αν και μπορεί να εμφανιστεί και σε νεότερες γυναίκες. Με την είσοδο στην εμμηνόπαυση, οπότε και σταματά η προστατευτική δράση των οιστρογόνων, το ποσοστό γυναικών με Τριχόπτωση αυξάνει απότομα και το 50% των γυναικών τελικά θα βιώσει σε κάποιο βαθμό ΓΑΑ μέχρι την ηλικία των 60 ετών.
Η γενικευμένη αραίωση δεν είναι πάντα γενετικής αιτιολογίας και οι γυναίκες θα πρέπει να ακολουθούν πλήρεις ιατρικές εξετάσεις με μια μεγάλη ποικιλία εργαστηριακών τεστ.

ΓΑΑ, κληρονομικότητα & ορμόνες
Η πιο κοινή μορφή Τριχόπτωσης για τις γυναίκες είναι η ΓΑΑ και συμβαίνει αποκλειστικά σε γυναίκες που έχουν γενετική προδιάθεση. Όμως, σε σύγκριση με τους άνδρες, ο μηχανισμός της τριχόπτωσης στις γυναίκες δεν είναι τόσο κατανοητός, επειδή δε συνδέεται άμεσα με την παρουσία της DHT.
Στις γυναίκες με Τριχόπτωση, περισσότερες από 75% έχουν συγγενή (μητέρα, αδερφές, θείες και γιαγιά) γυναίκα με παρόμοιο πρόβλημα. Σε αντίθεση με τους άνδρες, οι ενήλικες γυναίκες με τυπική προ-εμμηνοπαυσιακή ΓΑΑ συχνά έχουν σημαντική σμίκρυνση (μείωση του πάχους του στελέχους της τρίχας) στις πλάγιες και στην οπίσθια περιοχή του τριχωτού. Η σμίκρυνση δημιουργεί πιο λεπτές τρίχες που τελικά πέφτουν.
Σε ορισμένες γυναίκες, η Τριχόπτωση συσχετίζεται με αύξηση των ανδρικών ορμονών του φύλου (Ανδροστερόνη, Τεστοστερόνη και DHT), αλλά γενικά στις περισσότερες περιπτώσεις διατηρούνται φυσιολογικά ορμονικά επίπεδα.
Σε σύγκριση με τους άνδρες, ο μηχανισμός της τριχόπτωσης στις γυναίκες δεν είναι τόσο κατανοητός, επειδή δε συνδέεται άμεσα με την παρουσία της DHT. Το ένζυμο Αρωματάση φαίνεται να έχει σημαντικό ρόλο στην ΓΑΑ και μπορεί εν μέρει να εξηγήσει τις διαφορές από τους άνδρες, καθότι μέχρι την εμμηνόπαυση προστατεύει τις γυναίκες από την δράση των ανδρογόνων. Η μείωση των οιστρογόνων στις μετ-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες ελαττώνει την φυσική προστασία έναντι της Γυναικείας ΑΑ και προκαλεί την αραίωση. Οι μεταβολές των ορμονών που επισυμβαίνουν κατά την εμμηνόπαυση είναι ο προφανής επιβαρυντικός παράγοντας. Λόγω του ότι η ΓΑΑ εμφανίζεται με διαφορετικό τρόπο στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άνδρες, απαιτείται μια διαφορετική κλίμακα ταξινόμησης. Οι ιατροί χρησιμοποιούν την ταξινόμηση Ludwig για να περιγράψουν την αραίωση στις γυναίκες.
· Ο Τύπος Ι σχετίζεται με μία ήπια τοπική αραίωση και ελαφρά διεύρυνση της χωρίστρας
· Ο Τύπος ΙΙ σχετίζεται με αυξημένη αραίωση και μέτρια έως σημαντική διεύρυνση της χωρίστρας
· Ο Τύπος ΙΙΙ σχετίζεται με εκτενή αραίωση-αλωπεκία

Κλίμακα Savin για την κατηγοριοποίηση της ΓΑΑ

Το 15% περίπου των γυναικών εμφανίζει μοτίβο αραίωσης ανάλογο με αυτό των ανδρών. Λόγω του ότι σε αυτές οι γυναίκες η αραίωση περιορίζεται κυρίως στο πρόσθιο και κορυφαίο τμήμα του τριχωτού, μπορεί να αποτελούν υποψήφιες για μεταμόσχευση τριχοθυλακίων.

Άλλες αιτίες τριχόπτωσης στις γυναίκες
Πέρα από τη ΓΑΑ, η γυναικεία αραίωση μπορεί να προκύψει από πολλές ιατρικές καταστάσεις όπως οι παρακάτω:

 • Ανεπάρκεια σιδήρου
 • Παθήσεις του θυρεοειδούς
 • Αναιμία
 • Απώλεια βάρους που προκαλείται από διατροφική ανεπάρκεια ή διαταραχές στη διατροφή
 • Χρήση φαρμάκων (αντισυλληπτικά, β-αποκλειστές, βιταμίνη Α, φάρμακα για το θυρεοειδή, ηρεμιστικά, γουαρφαρίνη και πρεδνιζόνη)
 • Αυτοάνοσες παθήσεις

Εάν είστε γυναίκα που εμφανίζει αραίωση, θα πρέπει πρώτα να εκτιμήσει την κατάσταση ένας Δερματολόγος για να διασφαλίσει ότι δεν υπάρχει δερματική πάθηση που προκαλεί την τριχόπτωση. Πιθανώς να απαιτηθεί διαφορετική αγωγή ή βιοψία για να αποκλειστούν νόσοι του δέρματος, όπως η γυροειδής αλωπεκία. Οι εξετάσεις αίματος ελέγχουν τους ακόλουθους συνήθεις παράγοντες που συμβάλλουν στην γυναικεία τριχόπτωση και μπορούν να βοηθήσουν στο να αποκλειστούν κάποιες αναγνωρίσιμες ιατρικές καταστάσεις:

 • ΑΝΑ (αντιπυρηνικό αντίσωμα): Έλεγχος για Ερυθηματώδη Λύκο και άλλες αυτοάνοσες παθήσεις. Αυτό το τεστ θα είναι είτε θετικό είτε αρνητικό και απαιτείται περαιτέρω έλεγχος εάν η αρχική εξέταση είναι θετική.
 • Σίδηρος: Έλεγχος επιπέδων σιδήρου ορού, αποθηκών σιδήρου και ανεπάρκεια Φερριτίνης.
 • Οιστραδιόλη: Ορμόνη φύλου που ελέγχει την ωοθηκική παραγωγή.
 • FSH (Ωοθυλακιοτρόπος ορμόνη): Ορμόνη φύλου που ελέγχει την ωοθηκική παραγωγή. Αντανακλά τη δυνατότητα ωορρηξίας μιας γυναίκες.
 • LH (Ωχρινοτρόπος ορμόνη) : Ορμόνη φύλου που ελέγχει την ωοθηκική παραγωγή. Κατά την ωορρηξία, αυτή η ορμόνη διεγείρει την παραγωγή των ωαρίων.
 • Ελεύθερη Τεστοστερόνη : Μπορεί να βοηθήσει το γιατρό να ελέγξει την ικανότητα που έχει η γυναίκα για τη μετατροπή της τεστοστερόνη σε οιστρογόνα. Η περισσότερη τεστοστερόνη προσδένεται σε πρωτεΐνες του αίματος και η ελεύθερη μετατρέπεται εύκολα σε οιστρογόνα.
 • SHBG (Σφαιρίνη που προσδένει τις ορμόνες φύλου) : Τα επίπεδά της αντανακλούν την κατάσταση των ανδρικών ορμονών.
 • TSH (θυρεοειδοτρόπος ορμόνη) : Τα επίπεδά της αντανακλούν την ύπαρξη υπερθυρεοειδισμού ή υποθυρεοειδισμού.
 • Ολική τεστοστερόνη : Σε μεγάλο βαθμό συνδεδεμένη με πρωτεΐνες του αίματος.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ακόμα και μετά τη διόρθωσης μιας ιατρικής κατάστασης, η τριχόπτωση μπορεί να επιμένει πιθανώς λόγω ενός γενετικού «διακόπτη» που ενεργοποιείται όταν προκύπτει η νόσος. Όταν αρχίσει η τριχόπτωση, ίσως να είναι δύσκολο να απενεργοποιηθεί αυτός ο διακόπτης. Υπάρχει ελπίδα, όμως, να επιβραδυνθεί η τριχόπτωση μετά την αντιμετώπιση ή τη θεραπεία της κατάστασης και την αποκατάσταση των επιπέδων των ορμονών.

Τριχόπτωση μετά τον τοκετό
Η εγκυμοσύνη μεταβάλλει το συνολικό ορμονικό προφίλ μίας γυναίκας με πολλούς τρόπους. Όταν οι ορμόνες αλλάζουν, τα μαλλιά, με την ταχεία αύξηση των κυττάρων, γίνονται όργανο – στόχος για αλλαγή σε ορισμένες (αλλά όχι σε όλες τις) γυναίκες.
Όταν είστε έγκυος, αυξάνει η παραγωγή των οιστρογόνων, τα οποία παρατείνουν τη φάση ανάπτυξης (Αναγενή) του κύκλου ζωής της τρίχας. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πολλές γυναίκες με χαρά διαπιστώνουν ότι τα μαλλιά τους είναι πιο πυκνά και πλούσια. Μετά τη γέννηση του μωρού, όμως, τα επίπεδα των οιστρογόνων πέφτουν και περισσότερες τρίχες μεταπίπτουν στη φάση ηρεμίας (Τελογενή φάση). Συνεπώς, τα μαλλιά που αναπτύσσονται μπορεί να χαθούν και επειδή η φάση ηρεμίας διαρκεί 2-6 μήνες, μπορεί να χρειαστεί αρκετός καιρός για να επιστρέψουν οι τρίχες στη φάση ανάπτυξης.
Επειδή μία τρίχα αυξάνεται κατά 1-2 εκατοστά το μήνα και δεν ξεκινά να αυξάνεται ξανά μέχρι να ολοκληρωθεί η φάση ηρεμίας, μπορεί να χρειαστεί μέχρι και 12 μήνες για να ανακτήσετε τα μαλλιά σας.
Σε αυτήν την περίοδο, μπορεί να σκεφθείτε ότι έχετε ΑΑ, αλλά δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Στις μητέρες που θηλάζουν, η φάση ηρεμίας μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από ένα χρόνο και ίσως χρειαστεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να επανέλθει η ανάπτυξη στα προηγούμενα επίπεδα. Η αναιμία και ο υποθυρεοειδισμός μπορούν επίσης να συμβάλλουν σε εμφάνιση τριχόπτωσης μετά τον τοκετό.

Toppik Blog

Για πολλούς, το KMax Milano είναι το πολυτιμότερο μυστικό τους

Το KMax Blog είναι ένα ασφαλές μέρος για ερωτήσεις σχετικά με το KMax Milano προϊόντα και tips ειδικών αλλά και συμβουλές από τους επαγγελματίες.