Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Άνοιξη και τριχόπτωση! Μήπως τα χάνεις;

 

Σε αντίθεση με τα κύρια χαρακτηριστικά της άνοιξης που είναι η ανθοφορία και η αναγέννηση, την ίδια ακριβώς περίοδο πολλοί είναι εκείνοι που παρατηρούν μια αυξημένη τριχόπτωση – πιο έντονη από το συνηθισμένο η οποία διαρκεί για μερικές εβδομάδες και συνήθως προκαλεί πανικό. Αποτέλεσμα αυτού είναι πολλοί να σπαταλούν πολλά χρήματα, είτε για «θεραπείες» που υπόσχονται θαύματα, είτε ακόμα και να παίρνουν βεβιασμένα την απόφαση να προβούν σε μεταμόσχευση μαλλιών.

Είναι όμως η κατάλληλη περίοδος για τέτοιες αποφάσεις; Καλό είναι πρώτα να κατανοήσουμε αυτό το απόλυτα φυσιολογικό φαινόμενο – την εποχική τριχόπτωση- το οποίο στην πραγματικότητα δεν πρέπει να σας ανησυχεί ιδιαίτερα..

Η φυσιολογική αλωπεκία (τριχόπτωση)

Όλα τα θηλαστικά με την έλευση της άνοιξης αντικαθιστούν το τρίχωμα τους. Το ίδιο συμβαίνει και στα ανθρώπινα μαλλιά. Αυτή η έντονη ανοιξιάτικη τριχόπτωση που παρατηρείται συνήθως κατά το λούσιμο και το χτένισμα των μαλλιών ονομάζεται επιστημονικά Effluvium δηλαδή αλωπεκία.

Το καθησυχαστικό στην εποχική τριχόπτωση είναι ότι τα μαλλιά που αποχωρίζονται το τριχωτό είναι αυτά που βρίσκονται σε τελογενή φάση (Telogen Effluvium), δηλαδή στο τελικό στάδιο του κύκλου ζωής της τρίχας. Αυτό σημαίνει ότι ήδη μέσα στο θύλακα της τρίχας έχει αρχίσει και αναπτύσσεται νέα τρίχα, η οποία θα εμφανιστεί μέσα σε λίγες ημέρες  ή εβδομάδες.

Γιατί οι τρίχες που πέφτουν έχουν μια άσπρη άκρη; 

Τα μαλλιά που βρίσκονται σε τελογενή φάση και πέφτουν, θα παρατηρήσετε ότι έχουν στην άκρη τους μια άσπρη «μπάλα». Αυτό αν και είναι κάτι που προκαλεί ανησυχία σε πολλούς, είναι απόλυτα φυσιολογικό. Γιατί αυτή η άσπρη «μπαλίτσα» είναι απλά μέρος του στελέχους της τρίχας. Αυτό που θα ήταν ανησυχητικό και θα έχρηζε περαιτέρω διερεύνησης θα ήταν αν βλέπατε να πέφτει η τρίχα με το περίβλημα της – τον θύλακα-άθικτο, γιατί αυτό θα σήμαινε ότι τα μαλλιά που πέφτουν βρίσκονται στην πρώτη φάση ανάπτυξης (αναγενή φάση).

Τι να κάνετε; 

Συνήθως, τα άτομα που βλέπουν μια πληθώρα τριχών να καταλήγουν στο πάτωμα, αγχώνονται και ξοδεύουν μεγάλα ποσά σε διάφορες πολυδιαφημισμένες καλλυντικές αγωγές που υπόσχονται θαύματα μέσα σε λίγες εβδομάδες…Το παράδοξο σε αυτή την περίπτωση είναι ότι έτσι κι αλλιώς η έντονη τριχόπτωση θα σταματήσει από μόνη της μετά από λίγες εβδομάδες!

Στην περίπτωση της εποχικής τριχόπτωσης, όσο έντονη και αν είναι, να θυμάστε ότι είναι κάτι παροδικό και ότι όλα τείνουν να επανέλθουν στο φυσιολογικό μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Το μόνο που μπορεί να κάνουν κάποια δραστικά φαρμακευτικά ή καλλυντικά συστατικά είναι να επιταχύνουν αυτήν την φάση της αντικατάστασης των μαλλιών, διεγείροντας το θύλακα για ταχύτερη ανάπτυξη των νέων τριχών, που έχουν ήδη εμφανιστεί μέσα στους θύλακες.

Ως εκ τούτου, όχι πανικός, όχι υπερβολική ανησυχία και αν θέλετε να βοηθήσετε την κατάσταση και να περάσει πιο γρήγορα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποια καλλυντική αγωγή για τα μαλλιά και το τριχωτό. Μην ξεχνάτε ότι για να αντιμετωπίσετε την εποχική τριχόπτωση δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε κάποια φαρμακευτική αγωγή που καταπολεμά την ανδρογενετική αλωπεκία, όπως είναι η φιναστερίδη ή η μινοξιδίλη, γιατί μιλάμε για μια τελείως διαφορετική πάθηση, με μια εντελώς διαφορετική κλινική εικόνα. Ενώ η τριχόπτωση που οφείλετε στην ανδρογενετική αλωπεκία – και ειδικότερα στους άνδρες –είναι πιο εντοπισμένη και ξεκινάει είτε από τους κροτάφους και την μπροστινή γραμμή και εκτείνεται προς τα πίσω, είτε από την περιοχή της κορυφής και σιγά-σιγά ανοίγει, η εποχική τριχόπτωση επηρεάζει αδιακρίτως όλες τις τρίχες στο τριχωτό σε όλες τις περιοχές.

Για να βοηθήσετε αποτελεσματικά τα μαλλιά σας αυτή την περίοδο είναι ιδανική κάποια αγωγή που περιέχει πεπτίδια χαλκού που διεγείρουν τα τριχοθυλάκια και επιταχύνουν την ανάπτυξη της νέας τρίχας, όπως το Kmax Milano Stimulating Follicle Spray.

Κατεστραμμένα μαλλιά

Αν τα μαλλιά σας είναι ξηρά και αφυδατωμένα, αυτό δε σημαίνει ότι μπορεί να πέσουν πιο εύκολα ή να επηρεαστούν από την εποχική τριχόπτωση περισσότερο σε σχέση με κάποια μαλλιά που είναι πιο υγιή. Στην πραγματικότητα η υγεία και η εικόνα του στελέχους της τρίχας δεν έχει καμία σχέση με την υγεία του θύλακα της τρίχας. Αυτό συμβαίνει γιατί το στέλεχος της τρίχας υπόκεινται σε χημικές και μηχανικές βλάβες από τις βαφές, το συχνό λούσιμο, τον αέρα, τον ήλιο, τη θάλασσα κ.α. Ωστόσο, για να δώσετε στα μαλλιά σας μια υγιή και όμορφη εμφάνιση, υπάρχουν στην αγορά προϊόντα που αναδομούν την τρίχα και την ενυδατώνουν όπως σαμπουάν, μάσκες, κρέμες, leave on θεραπείες, serum και λοσιόν που επαναφέρουν τη φυσική ελαστικότητα και τη λάμψη στα μαλλιά.

Για να νιώσετε σιγουριά…

Αν η τριχόπτωση σας προκαλεί άγχος καλό είναι να επισκεφθείτε έναν δερματολόγο ο οποίος θα μπορέσει να διαγνώσει αν η τριχόπτωση είναι εποχική και να σας καθησυχάσει ή αν οφείλεται πράγματι σε ανδρογενετική αλωπεκία και χρήζει κάποιας φαρμακευτικής αγωγής. Αν η τριχόπτωση οφείλεται στην άνοιξη…. κάντε λίγο υπομονή…σε λίγο έρχεται καλοκαίρι…

Μάθετε τα πάντα σχετικά με το KMAX Milano και βρείτε κορυφαίες συμβουλές και tips από τους πιο έμπειρους επαγγελματίες του χώρου στο blog μας.

Toppik Blog

Για πολλούς, το KMax Milano είναι το πολυτιμότερο μυστικό τους

Το KMax Blog είναι ένα ασφαλές μέρος για ερωτήσεις σχετικά με το KMax Milano προϊόντα και tips ειδικών αλλά και συμβουλές από τους επαγγελματίες.